logo bureau KREKWERK voor web, design, advies en communicatie

terug

Street art van Smug: Een verjongingskuur voor Glasgow

Muurschildering van Smug in Glasgow met man en roodborstje
Werk van Smug in Glasgow

Enkele weken geleden werd Glasgow verrast door weer een ander kunstwerk van Sam Bates alias Smug. Dit gigantische werk is de nieuwste in een serie graffiti kunstwerken in de stad. De grote muurschilderingen maken deel uit maken van een project van de gemeente Glasgow dat startte in 2008. Het project heeft als doel de stad te verjongen en oude aftandse gebouwen, waaronder veel leegstand, nieuw leven in te blazen. De kleuren moeten de lanen en straten in het centrum opvrolijken en meer aantrekkelijk maken voor toeristen en natuurlijk de bewoners en lokale middenstand.

Muurschildering met natuur. Paddestoelen, planten en afgevallen bladeren in de hersft

Enkele jaren later heeft Glasgow een ‘Mural Trail’ gelanceerd. Dit is een route waarlangs je te voet of te fiets de werken van vele deelnemende kunstenaars kunt verkennen. De werken zijn divers om zo aansprekend te zijn voor een brede doelgroep. Daarom tref je er zowel eigenzinnige, conservatieve en meer extreme schilderingen aan. Nieuwe artiesten worden aangemoedigd hun idee voor te leggen aan de commissie. Jaarlijks heeft de stad voor dit project een budget van circa 35000 GBP.

Smug

Sam Bates a.k.a. Smug is afkomstig uit een klein stadje vlakbij Sidney. Zijn reputatie in het creëren van muurschilderingen is groot. Als kind was Smug een fervente hiphopper en skater. In deze periode pakte hij voor het eerst de spuitbus op. Gedurende zijn jeugd ontwikkelde hij zijn artistieke vaardigheden. Momenteel kan Smug leven van het het geld dat hij als artiest verdiend. Voor Glasgow heeft hij vele werken gemaakt. Waaronder ook een serie werken met fotorealistische elementen uit de natuur, waarin de vier seizoenen tot uiting komen.

Het werk van Smug zien?

Smug is actief of Social Media?. Je kan Smug aan het werk zien op Youtube of zijn werk volgen op Instagram