logo bureau KREKWERK voor web, design, advies en communicatie

terug

Keng Lye: Sculpturen waar leven in zit

Blauwe Kempvis van Keng Lye in glazen kom
Werk van Keng Lye
Bron: Facebookpagina van Keng Lye
Oranje goudvis in hars en acryl van Keng Lye in plastic zakje hangend aan de muur

Met hars, acrylverf en een weergaloos gevoel voor perspectief creëert de Singaporese kunstenaar Keng Lye bijna levende sculpturen. Goudvissen, guppy’s, kempvissen en ‘heuse’ octopussen. Laagje voor laagje bouwt hij zijn kunstwerken op in schaaltjes, bakjes of andere hergebruikte objecten die de transparante hars bijeenhouden. Op de verschillende laagjes brengt hij vervolgens acrylverf aan. Een tijdrovende techniek met een verbluffend effect. Zijn fascinatie met de onderwaterwereld is te herleiden naar zijn jeugd. Destijds ving hij deze vissen in lokale wateren. Met zijn inktvissen serie, genaamd “Please don’t eat me”, komt hij op voor de octopussen. Deze achtarmige wezens worden voor recreationele doeleinden levend geconsumeerd. Een wreedheid die moet stoppen. Mocht je ‘in de buurt zijn’ dan kun je in Singapore tot 14 februari 2016 de tentoonstelling Alive without breath II bewonderen. Gelukkig hebben we Facebook. Hier kun je Keng Lye en zijn werk volgen en bewonderen.

De kunstenaar

Keng Lye is in 1964 geboren in Singapore. Daar behaalde hij in 1988 zijn diploma als grafisch ontwerper aan de kunstacademie. Hij startte zijn carrière als art director in een reclameagentschap en richtte vervolgen zijn eigen grafisch ontwerpbureau op. In 2011 besloot hij zich toe te leggen op het vervaardigen van 3D kunst. Dit nadat een vriend hem het werk van de Japanse kunstenaar Riusuke Fukahori had getoond. Geïnspireerd door deze werken startte hij met het maken met vergelijkbaar sculpturen. In de loop van de tijd verbeterde hij de techniek en werd beroemd.

Octopus van Keng Lye in glazen kom
Werk van Keng Lye
Bron: Facebookpagina van Keng Lye
School oranje vissen in een wit bassin in hars en acryl van Keng Lye

De techniek

In eerste instantie schilderde Keng Lye op elke nieuw aangebrachte laag hars een deel van de afbeelding. Laagje voor laagje werd het object, bijvoorbeeld een vis, opgebouwd. Net als het metselen van een huis. De laatste laag bestond uit hars, zodat het het onderwaterdiertje was ingepakt in het ‘water’. Meer recent voegt Keng Lye objecten toe aan de hars, waarmee het mogelijk wordt boven het wateroppervlak uit te steken. Bijvoorbeeld eierschalen en kleine steentjes. De delen die boven het water uitsteken worden zeer gedetailleerd beschilderd in exact de kleuren die we zien door de harslaag.

Talent of hard werk

Volgens Keng Lye zelf is zijn succes vooral te danken aan hard werken en de juiste attitude en niet zo zeer aan talent. Zijn werken moeten een sereen en kalmerend effect hebben. Hij hoopt anderen te inspireren en hen ook aan te zetten tot het experimenteren met deze techniek.

Keng Lye’s werk bekijken of kopen

Keng Lye is actief op social media. Je kunt bijvoorbeeld op Facebook volgen. Op You Tube staan verschillende filmpjes hoe Keng Lye of de Janpanse artiest Riusuke Fukahori te werk gaan. Natuurlijk is het werk ook te koop. Door het tijdrovende productieproces en zijn faam zijn de prijzen echter aanzienlijk, zo niet onbetaalbaar, voor de meeste liefhebbers.


terug naar de lijst met Krekke werken

wilt u reageren op dit artikel? Stuur een email naar KREKWERK.