logo bureau KREKWERK voor web, design, advies en communicatie

terug

Krekke werken: Waterlelie ‘Water-Land’ van
Ingrid Slaa
Gebruik van eigen lichaam in kunst

krekke werken: waterlelie Water-land van Ingrid Slaa in de grachten van Delft
De waterlelie Water-land van Ingrid Slaa in de grachten van Delft

4 juni ging de waterlelie ‘Water-Land’ voor de tweede keer te water. Een prachtig voorbeeld van hoe water en land met elkaar verbonden worden. Deze keer in Delft, bij de eerste editie van Canal-Art. Kunst in de grachten. Een uniek initiatief van kunst in de openbare ruimte. Zo kreeg haar waterlelie voor drie weken een nieuwe omgeving. De waterlelie wordt daarna weer opgeslagen in het atelier, wachtend op een nieuwe plek om te water gelaten te worden.
Ingrid reproduceert delen van haar lichaam in haar kunstwerken. Handen, oren en soms haar hele lichaam. Bij de waterlelie heeft ze haar eigen rug gebruikt om de bloembladeren vorm te geven. Niet om onsterfelijk te zijn, maar juist om de kwetsbaarheid van het leven te laten zien.

Het creatieve proces

Canal Art: De waterlelie van Ingrid Slaa in de gracht van Delft
De waterlelie in de gracht van Delt

Als kunstenaar probeert Ingrid Slaa de wereld om haar heen weer te geven in beeld. Zaken die opvallen of waar ze tegen aan loopt, zetten haar aan het denken. Dit is vaak een gevoel of een woord. De eerste stap in het creatieve proces. Als ze start met het uitwerken van het idee is ook voor Ingrid Slaa meestal nog niet duidelijk wat het eindresultaat wordt. Een spannend proces, waarbij alles nog kan veranderen. De materiaal keuze, 2D of 3D, groot of juist klein. Alles is mogelijk. Heeft ze een model nodig, dan gebruikt ze vaak haar eigen lijf als uitgangspunt of als model. Dat ze haar lichaam gebruikt is als je goed kijkt zichtbaar in de waterlelie. De bladeren van deze reuze bloem zijn stuk voor stuk een afdruk van haar eigen rug.

Ingrid Slaa aan het werk in Delft
Ingrid Slaa aan het werk in Delft

Gebruik van eigen lichaam in kunst

Ingrid reproduceert delen van haar lichaam in haar kunstwerken. Handen, oren en soms haar hele lijf. Niet om onsterfelijk te zijn, maar juist om de kwetsbaarheid van het leven te laten zien. Ooit hoorde ze een futuroloog voorspellen dat we in 2045 onze gedachten kunnen vastleggen en bewaren. Zo kunnen we onszelf kopiëren en zelfs in 3D uitprinten. Gaan we dan dood, dan programmeren we onze opgeslagen gedachten in ons 2e ik en “leven” zo weer verder. Een bizar idee, dat haar aan het denken zette. Hoe ver willen we gaan? Blijven we accepteren dat ons leven eindig is? Dit onderwerp zal haar blijven boeien en ook in de toekomst in haar kunstwerken tot uiting komen. Op de hoogte blijven van het werk van Ingrid Slaa? Volg haar op Facebook of bezoek haar website.

Waterlelie Water-land in Lelystad
De waterlelie van Ingrid Slaa in Lelystad